Opiskelijakunnilla on lukuisia perinteitä, joihin kuuluvat esimerkiksi vuosijuhlat. Opiskelijakuntien vastuulla on tehdä perinnetyötä yhteisöllisyyden ja opiskelijakulttuurin edistämiseksi.

Haalarit

Xamkin opiskelijahaalarit

Haalarit on vaate, jota opiskelijat käyttävät pääasiassa opiskelijabileissä sekä tempauksissa ja tilaisuuksissa, joissa halutaan identifioitua opiskelijoiksi. Xamkissa esimerkiksi tutorit käyttävät haalareita valintakokeissa sekä orientaatioviikolla, jotta uudet opiskelijat tunnistavat heidät. Haalareiden avulla voi suojata omia vaatteita sekä helpottaa asukokonaisuuden valintaprosessia. Haalareita ei kuitenkaan haalarivalan mukaisesti tule pestä, mutta esimerkiksi haalarit jalassa uiminen on sallittua, jos peseminen tuntuu tarpeelliselta.

Haalareita koristellaan tavallisesti kangasmerkeillä, joita voi kerätä osallistumalla tapahtumiin tai ostamalla verkosta. Jokainen voi kuitenkin käyttää mielikuvitustaan haalareidensa koristelussa ja tehdä niistä persoonalliset. Opiskelijapiireissä tunnetaan myös tapa, jossa halutaan vaihtaa osa haalarin lahkeesta seurustelukumppanin kanssa. Nykyisin haalariosia vaihdellaan myös kavereiden kesken (esim. hiha tai tasku).

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa opiskelijahaalareiden tilaamisesta vastaa kampusten paikallisyhdistykset.

Mikkelin kampus

Insinööri – Valkoinen
Metsätalousinsinööri – Vihreä
Restonomi – Violetti
Sosionomi – Turkoosi
Sairaanhoitajat – Punainen
Terveydenhoitajat – Fuksianpinkki
Tradenomi – Keltainen
Yhteisöpedagogi – Oranssi

Kouvolan kampus

Liiketalous – Viininpunainen
Muotoilu – Musta
Sosiaali- ja terveysala – Pinkki

Kotkan kampus

Insinööri – Musta-viininpunainen
Merenkulku – Musta-sininen
Sosiaali- ja terveysala – Keltainen
Tradenomi – Oliivinvihreä

Savonlinnan kampus

Fysioterapeutti – Violetti
Insinööri – Valkoinen
Jalkaterapeutti – Tummanvihreä
Liikunnanohjaajat – Neonkeltainen
Sairaanhoitaja – Punainen
Sosionomit – Turkoosi
Turvallisuusala – Keltainen-musta

Akateemiset pöytäjuhlat

Kuvituskuva vuosijuhlista

Vuosijuhlat, eli tuttavallisemmin vujut, ovat juhlia, joita opiskelijakunnat järjestävät  juhlistaakseen opiskelijakunnan vanhenemista. Vuosijuhlat ovat koko opiskeluvuoden arvokkain ja suurin juhla. Vuosijuhlat kokoaa yhteen  akateemisia arvovieraita, yhteistyökumppaneita sekä entisiä että nykyisiä opiskelijoita sekä opiskelija-aktiiveja. Vuosijuhlien aikaan kannattaa jättää tenttikirjat nurkkaan ja vaihtaa päälle juhlatamineet.  Vuosijuhliin kuuluu omat perinteensä ja etiketin sekä hyvien tapojen noudattaminen onkin tärkeää. Kannattaakin siis tutustua vuosijuhlaetikettiin ennen juhlia.

Sitsit eli akateeminen pöytäjuhla, on korkeakouluopiskelijoiden juhla, jossa syödään, lauletaan juomalauluja, pidetään puheita sekä seurataan ohjelmaa. Tarkoitus on tutustua uusiin ihmisiin ja opiskelijakulttuuriin. Sitseillä on yleensä jokin aihe tai teema, jonka mukaan tulee pukeutua. Haalarit ovat myös hyvä vaihtoehto. Sitsien vetäjinä toimivat ”toastmasterit”, jotka ohjaavat sitseilijät juhlan läpi. Sitseillä on olemassa omia sääntöjä ja toimintatapoja esim. maljan kohotukselle sekä puheenvuoron pyytämiselle. Säännöt kerrotaan yleensä sitsikutsussa. Sitseillä tarjoillaan usein myös ruokaa.

Juhlijoille on yleensä nimikoitu istumapaikat valmiiksi pöydistä. Tällöin vieraat pyritään sijoittamaan istumaan vuorotellen siten, että sitsaajan vierustoverit ja vastapäätä istuva ovat vastakkaista sukupuolta. Seuralaiset ovat normaalin etiketin mukaan vierekkäin tai vastakkain.

Tapahtumat

Hallituskadun Approt

Fuksiaiset ovat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille järjestettävä tapahtuma. Fuksiaisissa on aina jokin teema, jonka mukaan fuksien toivotaan pukeutuvan. Fuksiaisissa fuksit kiertävät pienissä ryhmissä pitkin kaupunkia ja suorittavat matkalla rasteja.  Fuksiaiset järjestetään kampuskaupungin keskustassa ja illan päätteksi järjestetään usein myös jatkot.

Rastikierros kierretään omassa ryhmässä rastikarttaa käyttäen. Rastien määrä riippuu tapahtuman koosta. Rasteja pitävät usein tutorit, erilaiset yhteistyökumppanit sekä Xamkissa toimivat yhdistykset. Rasteilla suoritetaan erilaisia tehtäviä, joista saa pisteitä.  Pisteiden määräytymisessä ei välttämättä ole aina logiikkaa, mutta rastinpitäjiä on ohjeistettu pisteyttämään hyvää ryhmähenkeä huokuvat opiskelijaryhmät antoisasti. Rastinpitäjiä on usein myös mahdollista lahjoa lisäpisteiden toivossa.

Hallituskadun Appro on keväisin järjestettävä ja Mikkelin keskustaan sijoittuva opiskelijoiden baarikierros. Approjen ideana on kiertää rastipaikkoja yksin tai porukassa – leimoja tai muita suoritusmerkintöjä keräten. Approjen tavoitteena on kiertää hallituskadun lähiympäristössä sijaitsevia, ennalta määrättyjä anniskeluravintoloita nauttien niissä määrätty alkoholijuoma, vesi/muu alkoholiton virvoke tai ruoka-annos. Jokaista ostettua juomaa tai ruokaa vastaan osallistuja saa suoritusleiman tarkoitusta varten painettuun ”Appropassiin”, jonka perusteella hänelle myönnetään osallistumisesta haalarimerkki.

Hallituskadun Approt poikkeavat muista Approista siten, että Approjen rastipaikoista löytyy usein myös tehtävärasti, jonka suorittamalla on mahdollista saada suoritusleima Appropassiin. Yhdestä rastipaikasta on mahdollista saada vain yksi leima, joten suorittaja voi päättää haluaako hän suorittaa tehtävän vai nauttia anniskeluravintolan antimista.

Saaga on opiskelijakunta Kaakon järjestämä opiskelijaristeily jonka visio on tuoda ihmiset yhteen pitämään hauskaa ja tutustumaan toisiinsa. Risteily lähtee Helsingin satamasta ja kyyditykset satamaan järjestetään jokaisesta kampuskaupungista. Laivalla järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja tehtäviä sekä kannustetaan tutustumaan muiden kampuskaupunkien opiskelijoihin. Risteily on perinteisesti järjestetty syksyisin. Ensimmäinen Saaga risteily järjesttiin vuonna 2019.

Haalarikaste on fuksien oma tilaisuus, jossa uudet haalareiden omistajat ”siunataan” osaksi Xamkin haalariperhettä.  Kasteessa jokainen koulutusala siunataan asiaan kuuluvalla tavalla sekä he vannovat haalarivalan.

Haalarikaste alkaa aikaisemmin fukseille jonka jälkeen iltaa jatketaan ennalta sovitussa jatkopaikassa. Jatkoille ovat tervetulleita myös kaikki vanhemmat opiskelijat.