Edustajistovaalit

Mikä on edustajisto ja edustajistovaalit?
Edustajisto koostuu enintään 20 varsinaisesta sekä 20 varajäsenestä ja he käyttävät ylintä päätäntävaltaa koko opiskelijakunnassa. Edustajisto valitaan joka syksy vaaleilla, joissa jokaisella Kaakon jäsenellä on mahdollisuus lähteä ehdolle ja äänestää. Äänestys tapahtuu syksyllä sähköisesti sähköpostiin lähetettävän linkin kautta.

Edustajiston toimikausi on kalenterivuosi ja kokouksia on vähintään kolme (3) vuoden aikana. Edustajistossa sinulla on mahdollista tuoda omia sekä oman alasi ajatuksia enemmän esille ja vaikuttaa Xamkin sekä Kaakon toimintaan!

Miten voin lähteä ehdolle?
Ehdolle voit lähteä, jos olet Kaakon jäsen eli sinulla on Kaakon opiskelijakortti. Ehdokkaaksi voit ilmoittautua tästä löytyvän ehdokassitoumuslomakkeen avulla tai hakemalla lomakkeen kampukselta Kaakon toimiston aukioloaikoina. Lomake tulee palauttaa joko opiskelijakunnan toimistolle tai sähköisesti keskusvaalilautakunnan sihteerille.

Mikä on vaaliliitto ja kuinka sellaisen voi perustaa?
Mikäli sinä ja ystäväsi haluatte ajaa saman asian puolesta asioita edustajistossa, kannattaa teidän lähteä ehdolle ja perustaa yhteinen vaaliliitto! Mitä se siis meinaa? Vaaliliitossa saadut äänimäärät lasketaan suhteellisen ääntenlaskennan keinoin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vaaliliitosi saa paljon ääniä on vaaliliiton heikommin menestyneillä jäsenillä myös mahdollisuus päästä mukaan edustajistoon. Riittää, että oma vaaliliittosi nappaa ison äänipotin!

Vaaliliiton perustamiseksi tarvitaan vähintään kaksi (2) ehdokasta, tulee täyttää sekä lähettää vaaliliiton perustamislomake keskusvaalilautakunnalle ja valita sille vaaliliiton edustaja, joko ehdokkaista tai ulkopuolelta. Vaaliliiton edustaja vastaa vaaliliitosta ja hän ei voi toimia toisen vaaliliiton edustajana samaan aikaan. Myöskään ehdokkaat eivät voi olla ehdolla kahdessa vaaliliitossa. Vaaliliitolle on myös annettava nimi, joka julkaistaan vaali-ilmoituksissa. Esimerkiksi ”Kaakosta kajahtaa!”. Vaaliliiton nimi ei saa loukata kenenkään henkilökohtaisia oikeuksia eikä olla kaupallinen tai muuten sopimaton. Keskusvaalilautakunta voi halutessaan vaatia vaaliliittoa nimeämään vaaliliiton uudestaan.
Saat vaaliliiton perustamislomakkeen tästä tai hakemalla lomakkeen kampukselta Kaakon toimiston aukioloaikoina. Lomake tulee palauttaa joko opiskelijakunnan toimistolle tai sähköisesti keskusvaalilautakunnan sihteerille.

Yleiset vinkit ehdokkaalle
1. Tuo itseäsi rohkeasti esille opiskelijakavereille, ryhmäläisille ja oman alasi opiskelijoille. Tämä on yleisin tapa saada ääniä!
2. Kehitä hauska sekä ytimekäs vaalislogan itsellesi ja kerää näin huomiota vaaleissa. Jos ei kuitenkaan irtoa nyt vuosituhannen lausahdusta, älä ota siitä stressiä!
3. Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja siksi on järkevää panostaa laadukkaaseen vaalikuvaan esim. hyvään selfieen! Kuvaa käytetään ehdokaslistauksessa, mistä äänestäjät usein bongaavat oman ehdokkaan. Jos kuitenkin ei ole nyt kuvauksellisella päällä niin sekin on aivan ok. Tarvittaessa Kaakolta voi pyytää kuvausapua!
4. Ota kaverisi mukaan vaaleihin ja kannusta muitakin lähtemään ehdolle sekä äänestämään!
5. Muista, että sinun ei tarvitse olla superehdokas vaan tee juuri sen verran kuin itse haluat tehdä. Hienointa on jo se, että olet lähtenyt ehdolle!