Minustako opiskelijaedustaja?

Kuka tahansa Xamkin opiskelija voi hakea opiskelijaedustajaksi, eikä opiskelijaedustajan tehtävään ei ole erityisiä pätevyysvaatimuksia. Mikäli vastaat alla oleviin väittämiin ”kyllä”, haluamme Sinut opiskelijaedustajaksi!

  • Haluan vaikuttaa opiskeluun Xamkissa

  • Haluan oppia ja kehittää kokous- ja neuvottelutaitojani

  • Olen läsnäolevaksi ilmoittautunut Xamkin opiskelija

Edustajiston järjestäytymiskokous

Toimielimet/työryhmät

Avoimet paikat

Etsimme ympäri vuoden opiskelijaedustajia erilaisiin työryhmiin. Ajantasaisen tiedon avoimista hauista löydät tältä sivulta. Pysy siis kuulolla ja hae avoimiin opiskelijaedustajan tehtäviin alta olevasta valikosta.

Avoimet haut:

Tiedotamme avoimista paikoista verkkosivuillamme.

Usein kysyttyä

Opiskelijaedustaja toimii opiskelijoiden sanansaattajana ammattikorkeakoulun hallinnossa ja vaikuttaa Xamkin päätöksentekoon. Opiskelijaedustajat voivat esimerkiksi vaikuttaa siihen, että millaista opetusta järjestetään tai että minkälaista ruokaa opiskelijaravintoloissa on tarjolla.

Opiskelijaedustajan tehtävässä oppii monia hyödyllisiä taitoja. Opit muun muassa kokouskäytänteitä, ryhmätyöskentelyä. Tämän lisäksi saat uusia verkostoja korkeakoulun sisältä.

Opiskelijaedustajana toimimisesta myönnetään myös opintopisteitä. Yksittäisistä opiskelijaedustajatehtävistä maksetaan erillinen kokouspalkkio.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnon opiskelijaedustajien hausta ja valinnasta säädetään ohjesäännöllä opiskelijaedustajan valinnasta

Valinnat tehdään hakemusten perusteella. Opiskelijaedustajan valintaan vaikuttavat hakemuksen lisäksi muut tekijät, kuten kokemus vastaavista tehtävistä sekä motivaatio. Päätöksen valinnoista tekee joko hallitus tai edustajisto.

Odotamme opiskelijaedustajalta, että hän osallistuu toimielimensä kokouksiin. Kokoukset kestävät yleensä 1-2 tuntia. Kokouksen lisäksi opiskelijaedustajan tulisi perehtyä annettuun kokousmateriaaliin ennen kokousta. Kokouksien määrä riippuu toimielimestä, jotkin toimielimet kokoontuvat parin viikon välein, kun taas toiset muutaman kerran lukuvuoden aikana.

Opiskelijaedustajaksi voi hakea kuka tahansa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa läsnäolevaksi ilmoittautunut opiskelija. Opiskelijaedustajan tehtävään ei ole erillisiä pätevyysvaatimuksia, eikä valituksi tuleminen edellytä opiskelija-aktiivi taustaa. Tärkein opiskelijaedustajan kriteeri on motivaatio. Myös ensimmäisen vuoden opiskelijat voivat hakea opiskelijaedustajiksi.

Miten opiskelijaedustajana voi vaikuttaa?

Ennen kokousta

Vaikuttamisen ydin on valmistautumisessa, joten valmistauduthan hyvin. Kokouksen esityslistaan ja sen liitteisiin kannattaa tutustua mahdollisimman pian niiden vastaanottamisen jälkeen. Tällöin ehdit pyytää lisätietoa esittelijältä, tai olla yhteydessä toimielimen muihin jäseniin. Ennen kokousta on hyvä keskustella muiden opiskelijaedustajien, tai toimielimen muiden jäsenien kanssa mielipiteistä ja mahdollisista muutosesityksistä. Tarvittaessa opiskelijaedustaja voi tiedustella opiskelijakunnalta lisää tietoa, tai vinkkejä käsiteltävään aiheeseen.

Kokouksessa

Kokoukset järjestetään keskustelua ja ajatustenvaihtoa varten, joten myös opiskelijaedustajan kannattaa osallistua rohkeasti käytäviin keskusteluihin. Opiskelijoiden näkökulmalla on erittäin suuri merkitys, ja usein sitä myös pyydetään erikseen. Onnistuneen puheenvuoron takaamiseksi on suositeltavaa hieman suunnitella puheenvuoron rakennetta.

Esityslistalle merkitään usein keskusteluasioita sekä päätösasioita. Keskusteluasioista ei tehdä varsinaista päätöstä, vaan suurin osa ajasta käytetään siitä keskusteluun. Niin keskusteluasioissa, kuin päätösasioissakin kannattaa tuoda esiin opiskelijoiden näkökulmaa.

Kokouksen jälkeen

Kokouksen jälkeen on hyvä viestiä kokouksen tuloksista, tällöin myös muut pysyvät perillä päätetyistä asioista.

On myös suositeltavaa kerätä mielipiteitä ja osoittaa täten opiskelijaedustajien aktiivisuutta. Näkyvä vaikuttaminen herättää muiden opiskelijoiden kiinnostuksen vaikuttamisesta ja helpottaa uusien opiskelijaedustajien lyötämistä.

Lisätietoja opiskelijaedustajista

Nelli-Noora KortelainenHallituksen puheenjohtaja