Petteri Orpon hallitus kokoontui kehysriiheen 15.–16.4. päättämään uusista miljardiluokan lisäsäästöistä. Kehysriihessä hallitus päätti pudottaa opiskelijat yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän pariin. Hallitus tavoittelee päätöksellä 57 miljoonan euron säästöjä vuodessa. Tämä voi johtaa siihen, että opiskelijoiden saama tuki pienenisi jopa tuhansilla euroilla vuosittain.

Ennen vaaleja monet hallituspuolueet lupasivat, ettei koulutuksen tasosta ja opiskelijoiden hyvinvoinnista tulla leikkaamaan. Lupauksista huolimatta tilanne on jälleen tämä: Opiskelijat kärsivät ja jäävät nuolemaan näppejään.

Asumislisä myönnetään vain opintotukeen oikeuttaville kuukausille, mikä lisää opiskelijoiden toimeentulon epävarmuutta. Tämä näkyy niin opiskelijoiden mielenterveydessä kuin kasvaneen toimeentulotuen tarpeessakin, eritoten kesäkuukausina. Tämä vaikuttaa erityisesti pienten kaupunkien opiskelijoihin, joiden on miltei mahdotonta saada kesätyöpaikkoja. Muutos kiihdyttää myös opiskelijoiden velkaantumista, sillä opiskelijat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen vasta opintolainan nostamisen jälkeen.

Viimeksi hallituksen leikkaukset kohdistuivat voimakkaasti nuoriin ja opiskelijoihin. On erittäin kohtuutonta ja epäinhimillistä, että opiskelijat kärsivät leikkauksista jälleen. Suomen korkean koulutustason ylläpitäminen vaatii toimeentulevia opiskelijoita, jotka voivat keskittyä opintoihinsa ilman jatkuvaa huolta hallituksen tekemistä leikkauksista.

Opiskelijakunta Kaakko vaatii Petteri Orpon hallitusta perumaan esitetyt leikkaukset ja siten turvaamaan opiskelijoille riittävä toimeentulo opiskeluajan asumiseen.

Nelli-Noora Kortelainen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja

 

Laura Laakso

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen 1. varapuheenjohtaja, edunvalvonta