Essi Noronen ja Sonja Hirvonen

Me ollaan Essi ja Sonja, toisen vuoden restonomiopiskelijat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Aloitimme opinnot syksyllä 2019 ja keväällä 2020 haimme tutorkoulutukseen. Koulutuksemme alkoi yhdellä lähiopetuskerralla, jossa kävimme yleisesti läpi, miksi tutoreita tarvitaan ja mitkä meidän tehtävämme ovat tutoreina. Lisäksi pohdimme pienryhmissä, millainen on hyvä tutor ja millaisia tavoitteita meillä tutoreina olisi. Koulutus jatkui etäopetuksena ja meillä oli kevään aikana kaksi etätapaamista. Näiden tapaamisten jälkeen koulutus oli ohi ja pääsimme aloittamaan tutoroinnin.

Vaikka uudet fuksit tulivat kampukselle vasta syksyllä 2020, alkoi meidän työmme jo heti keväällä. Ensin kirjoitimme uusille opiskelijoille tervetulokirjeen ja kesällä pidimme muutaman palaverin, jossa suunnittelimme tulevaa syksyä ja sen toteutusta. Tervetulokirjeen kirjoittaminen ja palavereiden pitäminen ei kuitenkaan tuntunut pakolliselta työltä, vaan ennemmin muiden tutoreiden kanssa ajan viettämiseltä. Eli vaikka työtä oli paljon, hyvän porukan ansiosta töiden tekeminen oli äärimmäisen mukavaa! Valitettavasti korona-aika pakotti meidät muuttamaan jonkin verran suunnitelmia, ja jouduimme melko nopeasti muuttamaan aikatauluja sekä ennalta suunniteltua ohjelmaa. Tämä vaikeutti orientaatioviikon työtämme jonkin verran, mutta saimme kuitenkin ratkaistua kaikki ongelmat.

Tänä lyhyenä aikana, mitä olemme olleet tutoreina on tapahtunut paljon. Erilaisia vastoinkäymisiä ja ongelmia on ilmennyt, mutta olemme selviytyneet kaikesta loistavan tutorporukan ja tukiverkoston avulla. Tutorina ei siis koskaan jää yksin minkään asian tai ongelman kanssa, vaan kaikki tehdään porukassa, mikä on mielestämme yksi tutoroinnin parhaimmista puolista.
Porukassa tekemisen lisäksi tutoroinnissa parasta on myös se, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Meillä oli jo heti orientaatioviikolla todella hauskaa uusien fuksien kanssa, ja oli ihanaa päästä pitkän kesäloman jälkeen takaisin kampukselle hommiin tutun tutorporukan kanssa. Orientaatioviikon aikana autoimme fukseja pääsemään alkuun ja eteenpäin opinnoissa. Oli todella kiva huomata, että apuamme todella tarvittiin. Tutorina oleminen on siis ollut antoisaa, emmekä vaihtaisi hetkeäkään pois.

Terkuin, Essi ja Sonja!