Iida Pilli-Sihvola

Rakkaat kanssaopiskelijat sekä muut tätä online lakitusta seuraamaan saapuneet toverit.

Olen Opiskelijakunta Kaakon hallituksen puheenjohtaja Iida Pilli-Sihvola ja tuon vapputervehdyksen teille virtuaalisesti. 

Tänä vappuaattona emme pääse yhdessä lakittamaan patsaita, emmekä voi kokoontua ystävien kanssa puistoon märälle nurmikolle istuskelemaan ja juomaan taskulämmintä skumppaa. Minulla ainakin on vappufiilis kadoksissa, enkä edes aio yrittää teeskennellä nauttivani etänä vietettävästä vapusta. Lukuvuoden viimeinen opiskelijajuhla on kuin varastettu meiltä. Korona, haista vittu. 

Kaikilla on varmasti vapulle omat symboliikkansa, mutta uskallan väittää, että monelle vappu tarkoittaa sitä, että kevään opinnot alkavat olla hoidettu ja siirrytään esimerkiksi kesätöiden pariin. Tämän vapun jälkeen läheskään kaikki eivät pääse kesätöiden pariin ja huoli rahojen riittävyydestä on todellinen. Koronan johdosta me opiskelijat, joiden sosiaaliturva on jo valmiiksi huonolla tasolla, koemme kovan kolauksen. Toivottavasti yhteiskunnan jälleenrakentamisen yhteydessä päättäjät ottavat opiskelijat paremmin huomioon ja luovat kestäviä ratkaisuja siihen, että jokaisella olisi taloudellisesti aito mahdollisuus opiskella itselleen ammatti päivätyönään. 

Kaikki varmasti odottavat sitä, että pääsemme koronan jälkeen takaisin kiinni normaaleihin asioihin. Itseäni ehkä myös vähän pelottaa, mitä koronan jälkeinen arki oikeastaan on. Siihen vaikuttaa paljon se, milloin koronasta päästään yli. Verkko-opetuksen määrä tulee varmasti kasvamaan entisestään nyt, kun viimeisetkin opettajista ovat joutuneet tekemään digiloikan. Toivon sydämeni pohjasta, että uudistuksia ei tehtäisi lähiopetuksen kustannuksella. 

Näen kuitenkin, että ihmiskunta on tarvinnut näin radikaalin ravistelun, jotta palauttaisimme mieliimme sen, mikä oikeastaan on tärkeintä. Nykyinen tapamme elää on ympäristön kannalta kestämätön ja on ollut lohdullista lukea miten paljon koronan ansiosta ilmansaasteet ja päästöt on vähentyneet. Ikävä ja kaipaus on ollut meistä monen arjessa nyt läsnä, kun vahvat suositukset välttää välttämättömiä ihmiskontakteja rajoittavat meitä näkemästä perhettä ja ystäviä. Onneksi teknologian avulla olemme voineet olla yhteydessä toisiimme helpottaaksemme suurinta ikävää ja ainakin itse olen huomannut olevani normaalia enemmän yhteydessä ystäviini, ja olemme keksineet hauskoja tapoja viettää aikaa yhdessä. Toivottavasti nämä hyvät asiat säilyvät myös koronan jälkeen. 

Kaiken kaikkiaan tilanne on täysin absurdi ja olemme kaikki joutuneet osaksi maailmanlaajuista poikkeustilannetta, joka on muuttanut arkea radikaalisti. Harva osasi kuvitella kokevansa tällaista elämänsä aikana.  

Tilanteesta huolimatta toivon, että teistä jokainen löytää tästäkin vapusta jotain hyvää, ja rentoutuu hetkeksi joko muistelemaan menneitä vappuja tai haaveilemaan tulevista. Tänä vuonna juhlimme vappua yhdessä vain virtuaalisesti ja toivotankin teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi Kaakon Discordkanavalle pelailemaan ja seurustelemaan yhdessä muiden opiskelijoiden tai opiskelijamielisten kanssa!  

Nyt pyytäisin varapuheenjohtajaani asettamaan lakin Vaeltaja-patsaan päähän. 

Nyt kun olemme saanut patsaan lakitettua, pyydän teitä kaikkia asettamaan lakin päähänne! 

Hyvää vappua kaikille!