Incy–poikkeamaraportointi tutuksi

Oletko huomannut jotain poikkeavaa opiskeluympäristössäsi tai haluatko antaa kehittämisvinkin? Xamkissa on otettu käyttöön uusi poikkeamaraportoinnin työkalu Incy. Incyn tarkoituksena on tehdä poikkeavien tapahtumien, kehitysajatusten ja erilaisten ideoiden ilmoittamisesta korkeakoulun suuntaan entistä helpompaa.

Poikkeamaraportointityökalu on sekä opiskelijoiden että henkilökunnan käytössä. Kun Incyn kautta raportoidaan esimerkiksi erilaisista kehitysideoista, häirinnästä tai tietosuojarikkomuksesta, kulkeutuu havainnon tiedot sijainti- ja kategoriakohtaisesti kunkin vastuualueen oikeille henkilöille.

Pääset käyttämään Incyä täältä. Alla olevasta teeman tarkemmasta esittelystä löydät myös suoran linkin kyseisen aiheen havainnosta ilmoittamiseen. Linkki Incyyn löytyy myös Studentin etusivulta.

Raportoi uusi havainto: Tietosuojaloukkaus  

Tietosuojaloukkaus voi osua kenen tahansa kohdalle. Henkilötiedot voivat väärissä käsissä olla rahanarvoista materiaalia. Tämän vuoksi henkilötietojen pitäminen suojattuina, sekä väärinkäytösten ennaltaehkäisy on kaikkien organisaatiossa toimivien vastuulla. EU:n tietosuoja-asetus GDPR on tehnyt henkilötietojen turvallisesta käsittelystä ja näiden väärinkäytön ennaltaehkäisystä vielä aiempaa tärkeämpää.

Tietosuojaloukkauksesta tehtävä havainto Incy-poikkeamaraportointiin on hyvä tehdä jo silloin, kun epäilet tietosuojaloukkausta. Tietosuojaloukkaukset havaitaan usein liian myöhään, ja joskus niitä ei huomata ollenkaan. Tietosuojaloukkaus voi tapahtua vahingossa tai tietämättömyyden seurauksena, nämä eivät kuitenkaan vähennä loukkauksesta ilmoittamisen tarvetta.

Kaikki epäillyt ja toteutuneet tietosuojaloukkaukset tulee ilmoittaa. Kun annat Incyssä havainnon tietosuojaloukkauksesta, lomakkeella on valmiina kattava lista kysymyksiä, joiden avulla asiaa saa kuvailtua tarkasti.

Tietosuojaloukkaus voi olla tilanne, jossa epäilet henkilötietojesi tulleen luvattu luovutetuiksi eteenpäin tai joku on muuttanut tietojasi ilman erillistä lupaasi. Tietosuojaloukkaus on myös tilanne, jossa saat haltuusi organisaatiolta laitteen, josta ei ole poistettu aiemman käyttäjän hallussa olleita tietoja.

Tietosuojaloukkauksen erilaisia tapoja voivat olla hakkerointi, tietojen kalastelu, kadonnut tai varastettu laite sekä henkilötietojen lähettäminen väärälle vastaanottajalle.

Havainnot tietosuojaloukkauksista pääset ilmoittamaan Incyyn tästä.  

Julkaisemme loppuvuoden 2020 aikana juttusarjan, jossa kerrotaan Incy- poikkeamaraportoinnin eri osa-alueista ja tehdään uutta, kaikkia Xamkilaisia palvelevaa työkalua tutuksi.

Sarjan edellisen jutun voit lukea täältä